Çocuk alerji ve immünoloji Uzmanı
çocuklar ve alerji kitabı yazarı

Çocuk alerji ve immünoloji Uzmanı
çocuklar ve alerji kitabı yazarı

21'İnci Yüzyılın Salgını: Alerji / Milliyet Gazetesi Yazı Dizisi - 3

Büyüdükçe Geçer mi?

Çocuk hastalıkları ve alerji uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, çocuklarda alerjik astımı anlattı: "Öksürük, hırıltı ve nefes darlığı belirtileriyle kendini gösteren astım, çocukluk çağında tekrarlayan ataklar halinde ortaya çıkıyor. Bu belirtiler bazen bronş gevşetici ilaçlarla, bazen de kendiliğinden geçer. Bir süre sonra yeni üst solunum yolu enfeksiyonuyla uyaran belirtiler tekrar ortaya çıkar. Hasta, kriz geldiği zaman soluk almakta zorluk çektiğini zanneder, oysaki nefes vermekte zorlanır. Çocuklarda astım yüzde 90 alerjik kökenli olduğundan alerjik bronşit veya çocukluk çağı astımı eşanlamlı olarak kullanılıyor. Astımın ilk belirtisi genellikle doğumdan üç yaşına kadar geçen zamanda kendini gösterir. Bu yaşlarda astım tanısı koyulan çocukların yaklaşık yarısı altı yaşına geldiğinde hastalığı atlatır."

Yanlış İnanış

Alerjik astım, toplumda hakim olan görüşün aksine büyüyünce atlatılamaz. Sadece alerji saptanmayan çocuklar, genellikle altı yaş civarı astımı yener. Alerjik olup astım belirtileri altı yaşından sonra da devam eden çocukların yaklaşık yüzde 50'sinde, 18 yaşında hastalık bulgularının kaybolduğu gözlenir. Ancak bu iyileşme geçicidir. Alerji devam ettiği sürece ergenlikte hastalığı atlattığı düşünülen çocukların büyük kısmı 30'lu yaşlarda yeniden astım atakları geçirmeye başlar.

Kortizonlu İlaçlar

Çocuklarda ve yetişkinlerde astım, çok düşük dozlu kortizonlu ilaçlarla tedavi edilir. Bu ilaçlar astım ataklarını önlemede, erişkin hastaların, çocukların ve ailelerin hayat kalitesini yükseltmede son derece etkili olur. Ancak kortizonlu ilaçlar alerjik astımı ortadan kaldırmaz, sadece baskılar. Altta yatan alerji devam ettiği sürece kortizonlu ilaçlar kesilince astım belirtileri tekrar ortaya çıkar. Hastalığın tedavisi, diğer alerji rahatsızlıklarında olduğu gibi alerjen maddeden uzak durmakla ve aşıyla mümkün.

Evdeki Önlemler

Evdeki nem oranının yüzde 50'nin altında tutulması gerekiyor. Nem oranım kontrol edebilmek için evde klima veya kurutucu aletler kullanılabilir. Duvardan duvara halıları kaldırıp yerine, ahşap, fayans veya muşamba zeminleri tercih edebilirsiniz. Düzenli olarak sıcak suyla yıkamak veya kuru temizleme yapmak koşuluyla kilim de kullanabilir. Akarları temizlemeye, daha çok vakit geçirdiğimiz yatak odalarından başlamalıyız. Döşek ve yastık kılıflarını fermuarlı, akarlara dayanıklı özel malzemelerden seçebiliriz. Yatak çarşaflarını her hafta sıcak suyla yıkayıp, ütülemeliyiz. Yastık ve yorganları kuştüyü veya pamuk gibi doğal ürünlerden seçip, alerjen olmayan kılıflarla kaplamalıyız. Temizlik için haftada bir vakumlu süpürgelerden yararlanabiliriz. Bu konuda hepa filtreli süpürgeler yardımcı olabilir. Alerjisi olanlar temizlik sırasında maske de takabilir.

Yayın: Milliyet Gazetesi/Cadde Eki

Tarih: 23.03.2011

Sayfa: 5

Periyod: Günlük Gazete Eki

Tiraj: 165603

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Prof. Dr. Tabak, Astımla Başa Çıkmanın Yollarını Anlattı / bugun.com.tr

Astıma bir de stres kaynaklı bir diğer hastalık olan reflü eklenirse, hastalar için d…

Devamını Oku
Okuldaki Tehlike! / Takvim Saklanbaç Eki

Çocuklarda çevre koşullarının, hırıltı, nefes darlığı, öksürük şikayetlerini arttırdı…

Devamını Oku
Bahar Ayları Kabusunuz Olmasın / sabah.com.tr

Çocuk Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, uygulanacak bazı yöntemler…

Devamını Oku