Çocuk alerji ve immünoloji Uzmanı
çocuklar ve alerji kitabı yazarı

Çocuk alerji ve immünoloji Uzmanı
çocuklar ve alerji kitabı yazarı

Alerjiyi Artıran Gıdalar

İçinde bulunduğumuz bilgi çağında birçok anne baba artık internetten çocuğunun hastalığını araştırıyor, teşhis koymaya çalışıyor. Ancak bilgi bazen de kafa karışıklığına sebep olabiliyor. En çok kafa karışıklığına neden olan durum da aynı alerji gibi belirti veren ve doktorlar tarafından dahi bu “Alerjik” diye teşhis edilen ama yapılan alerji testlerinde bir türlü çıkmayan “Alerjiler”. Alerji, doğada bulunan ev tozu akarı, polen veya hayvan gibi bazı maddeler ile temas sonrası hücrelerimizden “Histamin” salgılanması sonucu, deri, burun ve akciğerlerde gelişen kızarıklık, şişlik, akıntı ile kendini gösterir. Burada dikkat çekeceğim esas nokta problemlere neden olan şey, alerjik madde ile temas sonucu ortama salınan “Histamin”. Peki ya biz, bu Histamin’i alerjik reaksiyon olmadan başka bir yerden hazır olarak vücudumuza alırsak aynı şey görülür mü? Cevap; Evet.

Alerji Testlerinde Çıkmayan Histamin

Histamin pek çok gıdada hazır olarak bulunuyor. Hem de bu gıdalar bizim doğal kabul ettiğimiz gıdalar. Eğer vücudumuzda Histamin fazlalığı söz konusu olursa, çocuk erişkin demeden aynı alerjide görülen, deri döküntüsü, kızarıklık, kaşıntı, şişme, burunda hapşırık, burun kaşıntısı, burun tıkanıklığı, öksürük, bulantı, kusma, reflü, karında şişlik gibi bütün belirtileri görebiliriz. Ama alerji bir türlü testlerde çıkmaz çünkü alerji testleri alerjik reaksiyonu ölçer, son aktif element olan Histamin düzeyini değil. Çocuklarda ve erişkinlerde görülen bu durumuna “Yalancı Alerji” deniyor. Alerjik olan yani testlerle alerjisi kanıtlanmış çocuk ve erişkinlerde bu durum daha da belirgin yaşanır çünkü onlarda Histamin zaten yüksektir, bir de hazır olarak gıdalarla alınırsa iyice yükselir.  Ve maalesef çocuklarınızın yediği pek çok gıda “Yüksek Histamin İçerikli” grupta yer alıyor. Çocuklarınızın ve kendinizin daha az hasta olmasını ve yaşam kalitenizi yükseltmeyi istiyorsanız marketten alışveriş ederken aşağıda paylaşacağım gıdalara dikkat edin.

“Yalancı Alerji”Ye Neden Olan “Yüksek Histamin” Kaynağı Gıdalar

Bir gıda ne kadar beklemişse o kadar “Eski” demektir. Eski gıdaların içinde, nasıl bir elma uzun süre beklediğinde buruşursa aynı öyle, su ve canlılık azalır, üzerinde bakteri ürer. Bu anlamda beklemiş, eskitilmiş, mayalanmış gıdalar vücutta en çok “Yüksek Histamin” nedeni olan gıdalardır.

1- Ekşi Mayalı Gıdalar

Ekşi kefir, ekşi krema, ekşi yoğurt, ekşi ekmek mayası en yüksek Histamin içeriğine sahip gıda maddelerindendir.  Bu anlamda alerjiye yatkın çocuklarda evde yapılmış tatlı beklememiş yoğurt ve pastörize günlük süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi önerilir. “Ekşi” mayalı ekmek ve hamur işlerinden de kaçınmak gerekiyor. Ekmeği ve hamur işlerini evde karbonat ya da kabartma tozu ile yapabilirsiniz.

2- Sirke, Turşu

Tüm ekşi ürünlerde olduğu gibi sirke ile yapılan turşu başlıca Histamin salgılatıcısı. Özellikle lahana turşusunun Histamin düzeyi çok yüksektir. Bu anlamda tüm çocukların, özellikle alerjik çocukların turşu’dan ve ekşi turşu zeytinden uzak durmasında fayda var.

3- Eski Füme, İsli, Konserve Etler

“Eski” et demek cansız, beklemiş et demek. Alerjik çocuklar başta olmak üzere, genel anlamda sağlık için füme et, kavurma, salam, sosis, sucuk, konserve ton balığı ve kurutulmuş balık tüketilmemeli. Bunun yerine etler taze olarak alınıp, ızgara, haşlama veya tencere yemeğinde pişirilmeli ve bekletilmeden yenmeli.

4- Eski Peynirler

Eski kaşar, çedar, tulum peyniri, permesan ve küflü peynirler  “Yüksek Histamin” içeriklidir. Bunlar yerine yumuşak beyaz peynir, dil peyniri, taze krem peynir, lor peyniri gibi taze beklememiş, pastörize peynirler tercih edilmeli.

5- Acı

Acı baharat tükettiğimizde bazen yüzümüzün kızardığını, ateş bastığını biliriz. İşte bu reaksiyon acının vucutta salgılattığı vazoaktif aminler nedeniyle oluyor. Alerji benzeri şikayetler yapan Histamin de bunlardan biri. Bu nedenle alerjik olsun ya da olmasın çocuklar acı tüketmemeli.

6- Çikolata, Kahve, Kakao

Yine birçoğunuz bilir, alerjik olmasa da çocuklar çok çikolata yiyince kabarır, deri döküntüsü, kurdeşen geçirirler. Nedeni kakao’nun vücutta histamin düzeyini artırmasıdır. Bunu yaşamanız için çocuğunuzun “kakaoya alerjik” olması gerekmiyor. Bu nedenle genel çocuk sağlığı açısından tüm çocukların kakaodan uzak tutulması gerekir.

7- Mayalı Alkollü İçkiler

Son olarak, testlerde çıkmayan alerji benzeri yakınmalar sadece çocukların değil erişkinlerin de sorunu. Sebepsiz öksürükler, sebepsiz burun tıkanıklıkları, hapşırıklar, karın şişliği, kolay kilo alma, baş ağrısı, depresyon gibi pek çok yakınma vücutta Histamin fazlalığından oluyor. Bu anlamda “Yalancı Alerji” den şüphe edilen erişkinlerin ve ergenlerin, yukarıdaki gıdalara ek olarak, kırmızı şarap ve bira gibi mayalı içkilerden uzak durmasında fayda var.

Özetle, bir gıda ne kadar taze ise, ne kadar doğadan çıktığı gibi fazla bekletilmeden, işlemden geçmeden, mayalanmadan tüketilirse, o kadar canlı ve az zarar verici özellikte oluyor. Canlı ve çiğ gıdalar vücudumuzdaki can’ı da kendisi gibi taze ve canlı tutuyor. Vücudumuza giren gıdaları seçerken bu ilkeye sadık kalmaya özen gösterirsek sağlığımızı da hayat kalitemizi de artırmış oluruz.

Herkese sağlık dolu günler dilerim.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

alerjik-hamilede-diyet-cocukta-alerjiyi-engeller-mi
Alerjik Hamilede Diyet Çocukta Alerjiyi Engeller mi?

Alerji; bebek daha anne karnındayken gelişmeye başlar. Alerji genetik zemini olan beb…

Devamını Oku
alerjik-hastalarda-sonbahar-kisa-hazirlik
Alerjik Hastalarda Sonbahar/Kışa Hazırlık

Sonbahar yaz aylarından çıkıp okulların başlamasıyla birlikte kış enfeksiyonlarına yü…

Devamını Oku
alerji-hastalarinda-kanser-daha-az-mi-gorunuyor
Alerji Hastalarında Kanser Daha Az mı Görünüyor?

Vücudumuzda bağışıklık sistemi temelde bir terazinin iki kolu gibi dengede olması ger…

Devamını Oku