Bu hastalıklardan biri de küçük, büyük herkesin korkulu rüyası haline gelen astım. Özellikle fiziksel aktiviteler sonrası gelen öksürük krizi astım hastalığının ilk belirtisi olabilir. Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, astımlı akciğerlerdeki havayollarının yani bronşların yüzeyini saran zarın yanık dokularda olduğu gibi kırmızı, şiş ve iltihaplı olduğunu ve bu yüzden de dış uyaranlara hassasiyetinin arttığını belirtiyor. Bronşlardaki bu hassasiyet sonucu egzersizle öksürük, hırıltı ve nefes darlığı gelişebildiğini vurguluyor.
Egzersiz sırasında sık ve derin soluk alıp vermenin astımlı havayollarında tıkanmayı tetiklediğinin altını çiziyor. Özellikle kuru havalarda yapılan egzersizler sonucunda vücuttan atılan ter ile akciğerlerde su kaybı oluştuğunu ifade eden Nuhoğlu, susuz kalan akciğerlerde bulunan balgamın kuruduğuna ve yoğunlaştığına dikkat çekiyor. Egzersiz başladıktan 5 -6 dakika sonra şikâyetlerin başladığını ve aktivite bittikten sonra belirginleştiğini vurguluyor. Kuru havada yaşanan şikâyetlerin ise havayı nemlendirerek azalacağını belirtiyor.
En iyi tedavi yöntemi spor Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, fiziksel aktiviteler sonrası terlemeyle başlayan öksürük krizlerinin astımın belirtisi olabileceğine dikkat çekerken astımın en iyi ilacının da spor olduğunu açıklıyor. Yapılan sporun astımlı çocukların bronşlarını genişleteceğine ve ileride bu hastalığı atlatmalarına yardımcı olacağını söyleyen Nuhoğlu, "Çocukların ilaç tedavilerinin, normal spor yapabilmelerini ve diğer yaşıtları gibi rahat hareket edebilmelerini sağlayacak şekilde doktor kontrolünde düzenlenmesi gerekir" diyerek de doktor kontrolünün ne kadar önemli olduğunu dile getiriyor.
Nuhoğlu, ayrıca okulda beden eğitimi dersinden sonra sıkışan çocukları bu dersten muaf tutmak yerine, uygun ilaç tedavisi ile spor yapabilir hale getirmenin bu hastalığı yenmede büyük katkı sağlayacağını da vurguluyor. Henüz teşhis konulmamış çocuklarda görülen kronik öksürüğün ve egzersiz sonrası terleme ile gelen hırıltı, nefes darlığı şikâyetlerinin, hastalığın teşhis edilebilmesi açısından uzmanı tarafından değerlendirilmesinin önemine de değiniyor.