Ot ve ağaç polenleri Mart-Nisan-Mayıs aylarında ağırlıklı olarak havaya salındığından bu alerji tiplerinde astım / alerjik bronşit alevlenmelerinde önümüzdeki bahar aylarında artış gözlenecektir. Bu açıdan anne ve babaların çocukları için koruyucu önlemleri almaları, mümkün olduğunca evi pencereleri açarak havalandırmak yerine polen filtreli klima veya hava temizleyici kullanmaları, polenlerin yoğun olarak bulunduğu ağaçlık alanlardan uzak durmaları şikayetleri azaltacaktır.
Ev tozu akar alerjisi olan çocuklarda da bahar aylarında astım alevlenmeleri artar. Bahar ayları ev tozu akarlarının üreme dönemidir. Bu dönemde evlerdeki akar miktarı artmaktadır. Ev tozu alerjisi olan çocukların evlerinde bu dönemlerde ev tozu önlemlerine daha fazla dikkat etmek gerekmektedir. Ev tozlarını en fazla barındırdığı bilinen halıların evden uzaklaştırılması ve yatak yastık yorgan için alerji kılıflarının kullanılması en temel önlemlerdir.
Bu koruyucu önlemlerle şikayetlerin yeterince azalmadığı durumlarda çocuklarda kullanıma uygun koruyucu alerji ilaçları ile hastalık kontrol altına alınmalıdır. Koruyucu ilaçlar hastalığı kökten tedavi etmemektedir. Kullanıldıkları sürece etkilidirler.
Alerjinin tek kökten çözümü aşı tedavisidir. Dünya’da son dönemde aşı tedavisi çalışmaları dilaltı damla veya tablet aşılar yönünde yoğunlaşmıştır. Bu nedenle, uzun dönemde alerjik astımı olan çocukların anne ve babalarının alerjinin kökten çözümü için bir çocuk alerjisi merkezine başvurmaları ve çocuklarının dilaltı alerji aşısı için uygun olup olmadıklarını araştırmaları önerilmektedir.
Prof. Dr. Yonca TABAK
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı