Çocuk alerji ve immünoloji Uzmanı
çocuklar ve alerji kitabı yazarı

Çocuk alerji ve immünoloji Uzmanı
çocuklar ve alerji kitabı yazarı

Çocuklara Karne Stresi Yüklemeyin / Bursa Kent Gazetesi

Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, "Bu dönemlerde birçok çocuk ve gençte karne ve sınav stresine bağlı; karın ağrısı, mide bulantısı, iştahsızlık, boğaza ekşi su gelmesi gibi mide sorunları görülebilir" diyor, (ntvmsnbc) Aleıji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak özellikle aleıji ve astımı olan okııl çocukları için şu önerilerini sıraladı:

  • Sınav hazırlığında olan veya ara sınıflarda ders başarısını artırmak isteyen öğrencilere bir de aileleri tarafından karne notları konusunda ek baskı uygulanmaması ve çocukların stresten uzak tutulması gerekmektedir.
  • Sınavlara hazırlık aşamasında çocuk ve gençlerin uyanık kalmak için kafein içeren çay, kahve ve enerji içeceklerinden uzak tutulması uygun olacaktır.
  • Geç saatlere kadar çalışmak durumunda olunduğunda yatmadan önceki 2 ilk dönem çalışmalarının sonucunu görecek olan küçükler kadar, aileler de karne gününü heyecanla bekliyor.

Ancak bu heyecanlı bekleyiş, çocuklarda reflü gibi mide sorunlarına yol açabiliyor.
DÜŞÜNCESİ Sınavlara hazırlanan çocuklarda, gelecek kaygısı ve başaramama korkusu yoğun olarak görülürken, daha küçük yaş grubunda olan çocuklarda ise 'kötü karne' düşüncesi korku ve stres yaratıyor.

Çocukların üzerinde yeterince baskı olduğuna dikkat çeken Prof. Tabak, ailelerin çocuklara baskı uygula maması gerektiğini vurguluyor.
5 s L Çağı astımlılara öneriler saat beslenmenin kesilmesi ve bol su içilmesi gerekmektedir.

  • Zihin açar mantığı ile çikolata ve benzeri kakaolu gıdalardan uzak durulmalıdır.
  • Strese bağlı psikolojik rahatlama adına sağlıksız beslenmeye yönelen çocukları, fastfood tarzı beslenmeden uzak tutacak alternatif gıdaların (Ör: ev köftesi + ekmek + ayran; evde yapılmış sıvı yağlı mayasız poğaça, kurabiye; cevizli tarçmlı meyve tatlıları) el altında bulundurulması önemlidir.
  • Kış aylarında zihinsel aktivitenin desteklenmesi ve bağışıklık sisteminin güçlü tutulması için balık yağı (Omega 3) ve D vitamini takviyesi yapılmalıdır.
  • Ekşi portakal vb. meyve sulan yerine taze sıkılmış elma, havuç suyu tercih edilmelidir.
  • Kızartmadan kaçınılmalı, fırında kızartılmış az yağlı gıdalar tercih edilmelidir.
  • Çiğ sarımsak ve soğan mide asidini artırdığından antibiyotik niyetine çiğ sarımsak; soğan yedirme uygulamasından kaçınılmalıdır.

Astım hastalığı kontrol altında değilse mutlaka doktor kontrolünde ek önlemler alınarak hastalık bulgularının baskılanması uygun olacaktır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Alerjiyi Küçük Yaşta Takip / Milliyet

Erken tesşhis ve tsdavi sürecinin değerlendirilmesi için alerji testlerinin mutlaka y…

Devamını Oku
kis-bitti-nezle-grip-bitmedi-sozcu-gazetesi
Kış Bitti Nezle Grip Bitmedi! / Sözcü Gazetesi

Nuhoğlu; bu konuda şunları söyledi: "Hâlsizlik, yüksek ateş, boğaz ve baş ağrısı beli…

Devamını Oku
Çocuklar Nefes Alsın/Takvim

Bu nedenle bebeklikten itibaren sağlıklı bir hava solumak çok önem taşıyor. Çocuk Has…

Devamını Oku