Çocuk alerji ve immünoloji Uzmanı
çocuklar ve alerji kitabı yazarı

Çocuk alerji ve immünoloji Uzmanı
çocuklar ve alerji kitabı yazarı

Çocuklarda Alerji Duyma Kaybına Yol Açıyor / Yeni Anne

Anaokulu veya kreş gibi yaşıtlarıyla toplu olarak gününü geçiren ve buna bağlı üst solunum yolu enfeksiyonlarını çok yaşayan çocuklarda annelerin enfeksiyonun normal seyrini bilmesi gerekir. 'Ne zaman endişelenmek gerekir?

Ne zaman doktora başvurulacak?' çoğu annenin bilmek istediği bir konudur. Çocuklarda duyma kaybı sorunun erken dönemde fark edilerek müdahale edilmesi cok önemli. Aksi halde ömür boyu devam edebilecek duyma kayıpları söz konusu olabiliyor. Bunun bir enfeksiyon mu yoksa alerji mi olduğu konusu da ayrıca dikkate alınması gereken bir konu. Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu'ndan alerji ve duyma kaybı arasında ilişki var mı, enfeksiyon ya da alerji olduğu nasıl anlaşılır, ne yapmak gerekir konularında bilgi alıyoruz.

Burun Tıkanıklığı Duymayı Engeller mi?

Çocuklarda orta kulak ince bir kanal ile burun boşluğuna bağlanır. Gün içinde defalarca yutkunarak bu kanaldan orta kulağa hava girişi sağlanır. Bu sayede kulak boşluğundaki sıvı birikmez ve sesleri rahatça iletmeye devam eder.
Ne zaman ki orta kulağa hava girişini sağlayan bu kanal tıkanır; o zaman orta kulakta sıvı birikmeye başlar. Kulak boşluğunun hava yerine sıvı ile dolu olması seslerin iletilmesini engeller ve duyma kaybı başlar. Bu durum tedavi edilmezse başlangıçta geçici olan duyma kaybı zamanla kalıcı hale gelir.

"Enfeksiyon mu, Alerji mi" Nasıl Anlaşılır?

Çocuklarda orta kulakta sıvı birikmesi ve duyma kaybına neden olan etkenlerin başında alerjik nezle ve alerjiye bağlı burun tıkanıklığı gelir. Alerjik nezle çocuklarda; erişkinlerde sık görülen hapşırık ve burun kaşıntısı gibi ana belirtiler yerine burun tıkanıklığı ön planda seyreder. Burnu tıkanan çocuk ağızdan nefes alır ve soğuk algınlığına sık yakalanır.

Normal bir soğuk algınlığı yani nezle enfeksiyonunda burun akıntısı, burun tıkanıklığı veya öksürük gibi şikayetlerin en fazla 10 gün içinde antibiyotiksiz olarak atlatılabilmesi gerekir. Eğer burun tıkanıklığı ve burun akıntısı özellikle sarı yeşil olarak 10-15 günden uzun sürüyorsa; sinüzit dediğimiz bakterilerin yol açtığı tablo düşünülmelidir. Eğer bu tip uzayan ve her defasında antibiyotiklerle atlatılabilen enfeksiyonlar bir kış süresince 3 kereden fazla oluyor ve enfeksiyon aralarında burun tıkanıklığı tam olarak geçmiyorsa altta yatan bir alerji olabileceği akla gelmelidir.

Alerji Tedavi Edilmezse...

Sık orta kulak iltihabı geçiren birçok çocuğa geniz eti ameliyatı yapıldığı ve kulaklarına tüp takıldığı gözlenir. Kulağa takılan tüpler genelde 6 ay-1 yıl içinde atılır. Ancak alerji tedavisi yapılmadan bırakılan çocuklarda burun tıkanıklığı ameliyattan sonra da devam eder ve kulak sorunları tekrarlar. Geniz etinin alınması ve kulağa tüp takılması sadece geçici bir düzelme sağlar. Alerji devam ettiği için burun tıkanıklığı da devam eder.

Geniz Eti Alındıktan Sonra Tekrar Büyür mü?

Geniz eti alınan ve kulağına tüp takılmasına gerek görülen çocuklarda mutlaka alerji araştırılması yapılmalıdır. Çünkü geniz eti ameliyatı geçiren her 4 çocuktan birinde geniz etinin tekrar büyüdüğü gözlenir. Alerji araştırması 3 yaşın altındaki çocuklarda kandan yapılan testlerle 3 yaşından büyük çocuklarda deri testi olarak yapılır. Alerji testleri mutlaka bir çocuk alerji uzmanınca değerlendirilmelidir.

Alerji Tedavileri Geniz Etini Küçültür mü?

Alerjik olunan maddeye karşı evde alınacak önlemlerle burun tıkanıklığı hafifler.
Geniz eti operasyonuna gidilmeden önce mutlaka alerji tedavisinde kullanılan burun spreyleri ile tedavi yapılmalıdır. Alerji tedavisinin geniz etini küçültmesi mümkündür. Böylece genel anestezi altında yapılması gereken bir operasyon önlenmiş olur.

Alerji Geniz Etini Nasıl Etkiler?

Alerjiye bağlı tekrarlayan enfeksiyonlar bir süre sonra geniz etinde büyümeye neden olur ve burun tıkanıklığı daha da belirgin hale gelir. Anneler burun tıkanıklığını çocuğun gece huzursuz uyumasından, ilk yattığında sebepsiz yere terlemesinden, ağzı açık uyumasından ve horlamasından anlayabilir. Geniz eti büyüyünce kulak ağrısı ve ateşle seyreden kulak iltihapları sıklaşmaya başlar. Çocuk kulağının tıkandığından ve zaman zaman açıldığından yakınır.
Daha ileri olgularda çocuk sesleri duymadığını ifade edebilir.

Alerji Tedavisi Astım Riskini Azaltır!

Alerjik nezlenin ve buna bağlı burun tıkanıklığının tedavisi bir yandan çocuğun işitme fonksiyonlarını ve konuşma yeteneğini korurken; diğer yandan ileride astım olma riskini de azaltır.

Yayın : Yeni Anne
Tarih : 01.07.2011
İl : İstanbul
Sayfa : 80
Periyod : Aylık/Dergi
Tiraj : 79.000

Bunlar da İlginizi Çekebilir

kizamik-tan-korunmanin-tek-yolu-asi-saglik-dergisi
Kızamık'tan Korunmanın Tek Yolu-Aşı / Sağlık Dergisi

Yaptığı bilimsel çalışmalarla dünya çapında üne sahip Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Ç…

Devamını Oku
sismanlarin-astim-riski-daha-yuksek-yeni-safak-gazetesi
Şişmanların Astım Riski Daha Yüksek / Yeni Şafak Gazetesi

Obezlerde astım hastalığının daha fazla görüldüğünü vurgulayan Prof. Dr. Yonca N…

Devamını Oku
Sinüzit Yazın da Görülüyor / Cumhuriyet Gazetesi

Nezle ile sinüzit belirtilerinin benzer olduğunu söyleyen Tabak, aşırı rüzgârlı haval…

Devamını Oku