Çocuğunuzun ev tozuna alerjisi varsa bulunduğu çevredeki toz miktarının en aza indirilmesi gerekir. Öncelikle evde tozu en fazla barındıran halılardan kurtulmalısınız. Yıkanabilen kilimler sizin için daha uygun bir seçenek olacaktır. ”Antialerjik halı” diye satılan halılar yine de toz barındırabildiğinden uygun bir seçenek değildir. Evinizin rutubetsiz ve güneş gören bir ev olması ev tozu akar sayısını azaltacaktır. Parlak zeminde sık yapılan ıslak temizlik ve HEPA filtreli elektrik süpürgeleri de evdeki toz miktarını azaltacaktır.
Çocuğunuz en çok yatağında ev tozuna maruz kalır. Gece boyu sağdan sola dönen çocuk yatak ve yastıktan bol miktarda akar ve akar artıklarına temas eder. İçi pamuk veya yün ile doldurulmuş yatak, yastık ve yorganlar sentetik dolgu maddelerine göre daha çok ev tozu akarı barındırır. Bu yüzden dolgu maddesinin sentetik olması önerilir.
Yataktaki tozdan korunmanın en önemli yolu özel alerji kılıfları kullanmaktır. Ticari olarak satılan fermuarlı sıkı dokunmuş pamuktan üretilmiş bu kılıflar çocuklar yatak, yastık ve yorgan arasına akarların geçemeyeceği bir engel koymaktadır. Ev tozu akarları yataktan çocuğa geçememektedir.
Tüm bu önlemlerle ev tozunu çevremizde sadece azaltabiliriz. Tam yok edemeyiz. Çoğu alerjik çocuk astım hastası bu az miktardaki ev tozuna bile reaksiyon verir ve hastalık bulguları azalmakla beraber devam eder. Bu nedenle tam korunma ancak ev tozuna bağışıklık geliştirilmesi ile mümkündür.
Tüm bu korunma girişimleri ile birlikte hastalığın kökten tedavisi için Dil Altı Alerji aşılarının kullanılması çevremizden tam uzaklaştıramadığımız ev tozuna tolerans geliştirilmesini sağlamaktadır. Ev tozu alerjisi olan tüm çocuk astım ve alerjik nezle hastalarının mutlaka çocuk alerjisinde uzman bir çocuk doktoru tarafından dil altı aşı tedavisine uygunluk açısından değerlendirilmesi gerekir.
Prof. Dr. Yonca Tabak
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı