Alerji, ne tek başına bronşları ne de üst solunum yolunu tutar. Hava yolu bir bütün olarak alerjiden etkilenir.
Sadece astım tedavisi alan bir kişide eğer alerjik nezle tedavi edilmezse; astım da tam anlamıyla kontrol altına alınamaz.
Hava yolunu bir bütün olarak açmanın tek yolu, hastalığın tedavi edilmesi.
Büyüdükçe Geçmez!
Alerjik hastalıklar sanıldığı gibi büyüdükçe geçmez. Alerjik astımı olan her iki çocuktan biri, ergenlikte hastalığı atlatamaz. Atlattığı düşünülenlerin de birçoğunda yaşamın ilerideki evrelerinde alerjik astım belirtileri yeniden ortaya çıkar. Çocuklukta başlayan hava yolu hasarı, erişkinlikte daha belirgin hale gelir. Çocukların önündeki uzun yaşam sürecini sağlıklı ve alerjik hastalıklardan uzak geçirebilmeleri için erken dönemde alerjinin tedavi edilmesi gerekir.
Kökten Çözüm
Alerjinin bilinen tek tedavisi, aşı.
Aşı tedavisi, alerjik maddenin artan dozlarda vücuda uygulanması esasına dayanır.
Bir süre sonra alerjik olunan maddeye bağışıklık geliştirilir. Aşı uygulamasının geçmişi oldukça eskiye dayanır. İlk uygulamalar, iğneyle yapıldı.
Enjeksiyon sırasında hayatı tehdit edici alerjik reaksiyonlar görülmeye başlandı. Bu nedenle uygulamaların doktor kontrolünde acil müdahale yapılabilecek bir ortamda yapılması önerildi. Buna rağmen iğne, tedavi sonrasında özellikle çocuklarda gözlenen ağır alerjik reaksiyonlar, hekimleri ve aileleri endişelendirmeye devam etti.
Alerjik yan etkiler, bilim insanlarını yeni güvenli tedavi teknikleri geliştirmeye itti. Bu yönde ilk olarak dilaltı damla aşılar geliştirildi. Son 20 yıldır alerjinin güncel tedavisi haline gelen dilaltı damla aşılarla yüksek oranda başarı elde ediliyor. Şu an için Jgga alerji tedavisinde en az iğne aşı kadar etkin; buna karşılık düşük yan etki riski nedeniyle daha üstün kabul edilen dilaltı aşıları, aileler evde kullanıyor.
3-5 Yıl Uygulanması Gerekiyor
Alerjik astım tanısı almış ve kortizonlu koruyucu astım ilaçlarına gereksinim duyan alerjik çocuklar, mutlaka dilaltı aşı tedavisine uygunluk açışından değerlendirilmeli. Aşı tedavisi yavaş bir süreç. En az 3-5 yıl süreyle uygulanması gerekir. Başlangıçta aşı hemen etkisini göstermeyeceğinden bir süre koruyucu astım ilaçlarıyla bir arada kullanılması gerekir. Aşı etkisini gösterdikçe çocuk alerjisi uzmanı kontrolünde koruyucu spreyler azaltılarak kesilir ve çocuk kortizonlu ilaç kullanmadan da yaşam kalitesi yükselir."