Çünkü tüm alerjik hastalıklarda olduğu gibi hayvan alerjisinde de alerjik olunan maddeden uzak durmak tedavinin esasını oluşturmaktadır. Özellikle çocukların evcil hayvan beslemeye olan ilgisi ve alerjik hastalıkların da en çok onlarda görülmesi gerçeği göz önüne alındığında bu sorunun büyüklüğü daha da dikkat çekici olmaktadır. Çünkü birçok aile evcil hayvanından ayrılmak istememektedir.
Kedi ve köpek alerjisinde, alerjik reaksiyon çoğunlukla hayvanın salya ve idrar gibi atıklarına karşı gelişmektedir. Hayvan tüyü bu maddedeler için sadece bir taşıyıcı rol üstlenmektedir. Dolayısıyla hayvan tüyünün uzunluğu ile ilgisi yoktur. Özellikle kedi alerjeni çok kalıcı ve bulaşıcı bir maddedir. Hayvanla aynı evi paylaşan insanların kıyafetleri ile ortak yaşanan okul işyeri gibi birçok alana taşınabilmektedir. Evinde kedi beslemediği bilinen bir çok evde kedi alerjeni olduğu gözlenmektedir. Dolayısıyla sınıfında kedi besleyen bir arkadaşı olan bir çocukta rahatlıkla kedi alerjisi belirtileri görülebilmektedir.
Evde hayvan ile birlikte yaşamayı seçen alerjik bireyler için birkaç öneri evde alerjen miktarını azaltacaktır. Hayvanı mümkün olduğunca yıkamak üzerindeki alerjik maddeyi uzaklaştıracaktır. Köpek bakımında bu mümkün olsa da kedi bakımında yıkamak kedilerin sudan hoşlanmaması nedeniyle çok da gerçekçi bir yaklaşım olmayacaktır. Kedi alerjenini azaltmada daha farklı yöntemlere başvurulması gerekmektedir.
Hepa filtreli elektrik süpürgeleri ile sık ev temizliği bu yönde en çok etkili yöntemdir. Ayrıca alerjik maddenin tutulmasını engellemek için halıları uzaklaştırmak ve yatak yastık yorgan için alerjen geçirmeyen özel alerji kılıfı kullanmak maruziyeti azaltacaktır. Hayvanın yatak odasına girmesinin engellenmesi en azından günün uzun bir kısmının geçirileceği gece uykusunun alerjik maddeden uzak olmasını sağlayacaktır.
Hayvan alerjenleri küçük ve havada uzun süre asılı kalabilen maddelerdir. Bu nedenle hava temizleyici aletler havada asılı olan alerjik maddeyi büyük oran da uzaklaştıracaktır. Evinde hayvan besleyen anneanne babaanne dede gibi aile bireylerinin çocuğun evine gitmeden önce banyo yapıp temiz kıyafetler giymesi önerilmektedir.
Çok kalıcı olabilen kedi alerjeni halılarda kedi evden uzaklaştırılsa bile 20 hafta halıda var olmaya devam etmektedir. Koltuklarda ise 5 yıl var olmaya devam etmektedir. Bu nedenle alerjenden tam korunmak pek mümkün olamayabilir. Böyle durumlarda aşı tedavisine başvurmak gerekir.
Aşı tedavisi dilaltı damla aşı yöntemiyle yapıldığında 3-5 yıl arası değişebilen süre sonunda vücut hayvan alerjenine alerjik yanıt vermez duruma gelmektedir.
Prof. Dr. Yonca TABAK
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı