Çocuk alerji ve immünoloji Uzmanı
çocuklar ve alerji kitabı yazarı

Çocuk alerji ve immünoloji Uzmanı
çocuklar ve alerji kitabı yazarı

Güneş Alerjisi Nasıl Tanınır?

Çok ağır durumlarda ciltte içi su toplamış lezyonlar da görülebilmektedir.  Güneş yanığından ayırımı güneş maruziyetinin derecesi ile ilgili olmaması ile yapılır. Güneş alerjisinde kurdeşen reaksiyonu az miktarda güneşe maruziyetle bile oluşabilmektedir ve kaşıntı , şişme  ön plandadır. 

Güneş yanığında ise yüksek dereceli maruziyet sonucunda kaşıntının değil acıma ve yanmanın ön planda olduğu bir kızarıklık söz konusu olur. Güneş yanığında genellikle ciltten kabarık cilt döküntüsü gelişmez. Güneş alerjisi güneşe çıktıktan sonraki dakikalar içinde gelişir ve güneşten uzaklaştıktan sonraki en fazla 24 saatte geçer. Güneş yanığı ise daha uzun maruziyet gerektirdiği gibi daha uzun sürede geçen bir reaksiyondur. Güneş alerjisi sıklıkla güneşe fazla maruz kalmayan vücut bölgelerinde gelişir.

Örneğin yüz ve koldan ziyade genelde kışın kıyafet altında kalan alanlarda görülür. Eğer kışın sıklıkla güneşe çıkmayan bu alanlar güneşe maruz bırakılırsa sadece güneşe çıkan bölgelerde dakikalar içinde ürtiker gelişir. Diğer alanlar etkilenmez. 

Güneş alerjisinin kişinin kendi bağışıklık sisteminin güneş maruziyeti ile şekil değiştiren kendi cilt proteinlerine karşı verdiği bir alerjik tepki olduğu düşünülmektedir.

Nadir de olsa çok ağır vakalarda anafilaksi denilen tüm vücudu etkileyen döküntü, şişme ve tansiyon düşüklüğünün gözlendiği hayatı tehdit edici durum gelişebilir.Güneş alerjisi tanısı değişik dalga boyundaki ultraviole ışığına cildin verdiği tepki ile konur.  Bazen direk doğal güneşe ışığı kullanılarak da test yapılabilir. Testin uzman alerji uzmanlarınca veya dermatologlarca yapılması gerekir.

Tedavide ağızdan alınan alerji ilaçları ve haricen sürülen kortizonlu kremler kullanılır. Çok ağır olgularda ağızdan alınan kortizon tabletleri de tedavide yer alabilir. Uzun süreli tedavide ise cildin az miktarda ve sürede güneşe maruz kalması sağlanarak cildin bu hassasiyetinin giderilmesi amaçlanmalıdır.  Bu tedavinin de yalnızca alerji uzmanlarınca veya dermatologlarca yapılması gerekir.

Prof. Dr. Yonca TABAK

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Çikolata Astımlı Çocuklar İçin Gizli Tehlike!

Şu an için Dünya’da çocuk ve erişkin yaklaşık 300 milyon kişinin bu hastalıktan etkil…

Devamını Oku
alerjik-cocuklar-icin-okullardaki-tehlikeler
Alerjik Çocuklar İçin Okullardaki Tehlikeler

Alerjiye bağlı hassas hava yolu gelişmiş çocuklar virüslerin etkisi ile hırıltı, nefe…

Devamını Oku
alerjik-astim
Alerjik Astım

Alerjik astım, genellikle solunum yollarında kronik inflamasyon ve aşırı duyarlılık i…

Devamını Oku