Çocuk alerji ve immünoloji Uzmanı
çocuklar ve alerji kitabı yazarı

Çocuk alerji ve immünoloji Uzmanı
çocuklar ve alerji kitabı yazarı

İşyeriniz Alerjinizi Arttırıyor Olabilir / Günboyu Gazetesi

Alerji Uzmam Prof. Dr. Yonca Tabak, yüzyılın hastalığının alerji olduğunu ve alerjinin sebeplerinden birinin de kişinin kimyasallara karşı aşırı duyarlılığından kaynaklandığını belirtiyor. İşyerlerinde temizlik amaçlı kullanılan ucuz, kokulu kimyasalların yanı sıra çalışanların parfümlerinin bile bu ataklara sebep olduğuna dikkat çekiyor.

Amerika'da alerjik kişilerin kimyasallar yüzünden açtığı davaların artması sebebiyle, kamu kuruluşlarında parfümün yasaklandığını, temizlik maddelerinin ise kokusuz ve sağlıklı olanlarının tercih edildiğinin altım çiziyor.

Yöneticiler Dikkat

Alerjinin ekonomiye yüküne değinen Prof. Dr. Yonca Tabak, çalışanından verim alabilmesi için her yöneticinin, çalışma alanım sağlık açısmdan değerlendirmesini tavsiye ediyor ve gerekli önlemlerin alınmasını istiyor. Alerjinin Türkiye ekonomisine zarar vermemesi için her yöneticiDünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre dünyada 300 milyon astım hastası bulunuyor, her yıl 250.000 kişi astım sebebiyle hayatını kaybediyor. nin alacağı basit önlemlerin, performans düşüklüğünü, üretim ve iş günü kaybım, hastane ve ilaç masraflarım azaltacağına dikkat çekiyor.

Kimyasallar Nasıl Etkiliyor?

Prof. Dr. Tabak; kimyasalların, kokuların yoğun olduğu, oksijenin az bulunduğu ortamlarda hırıltı, nefes darlığı ve öksürük şeklinde atakların oluşabildiğini, kaşıntı, kızarıklık, döküntü gibi reaksiyonlar gelişebildiğim söylüyor. Kimyasal madde buharının, küf kokusunun, alerjisi olmayan sağlıklı kişileri bile olumsuz etkilediğine değinerek, çok az miktarmm bile astımlı hastalarda, alevlenme oluşturduğunun altım çiziyor.

Nelere Dikkat Edilmeli?

Alerji Uzmam Prof. Dr. Yonca Tabak, astım tanısı almış çocuk ya da yetişkin hastaların oda spreyi, parfüm, çamaşır suyu kokusu, kolonya gibi kimyasal maddelerin buharından rahatsız olduğunun bilinmesi gerektiğini vurguluyor. Bu hastaların bulundukları ortamda bu tip maddelerin bulundurulmaması, kullanılmamasının önemine değiniyor.

Çocuklar İçin

Okullarda her 5 çocuktan birinin alerjik, her 10 çocuktan birinin de astım olduğunu belirten Prof. Dr. Tabak, okul ortamında koku veren kimyasal yapıştırıcı, kalem, dezenfektan jel, kolonya, çamaşır suyu gibi maddelerin yasaklanması gerektiğinin altım çiziyor. Alerjik çocuklar azınlıkta bile olsa, tüm okulda uygulamasının altım çiziyor.

Yayın Adı: Günboyu Gazetesi

Yayın Tarihi: 07-01-2013

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Bahar Ayları Kabusunuz Olmasın / Posta Ankara

Yaklaşan bahar ayları birçok çocuk ve erişkine "Eyvah yine başlıyor!" dedirtecek boyu…

Devamını Oku
Astım İçin Gizli Tehlike! / yenisafak.com.tr

Stresle mücadele yöntemi olarak, özellikle kadınlar tarafından çok tüketilen ve mutlu…

Devamını Oku
Astımla Başa Çıkmanın Yolları / Pembenar (Milliyet Kadın)

Stresi yatıştırmak için tüketilen çikolata, kola, kahve gibi besinlerin astım ve refl…

Devamını Oku