Astımda yaşanan bu belirtilerden bronş çapının daralması sorumludur. Bronş daralmasının kökünde bronş yüzeyindeki zarın normalden daha hassas olması yatar. Bu hassasiyeti yaratan birçok neden olabileceği gibi alerji bunlardan en önde gidenidir.
Alerji sağlıklı birçok insanın yanıt vermediği bazı maddelere bazı insanların anormal yanıt vermesi halidir. İşte bu anormal yanıt bronş yüzeyinde veya burun zarında sanki yanık bir dokuyu andıran kırmızı, şiş, ödemli bir durum şeklinde kendini belli eder. Yanık bir doku nasıl hassas olursa bronş yüzeyi de öyle hassas olur. En ufak bir uyaran bronş çapında ani daralmaya neden olur.
Bir süre sonra kimyasal madde buharları, küf kokusu, sigara dumanı gibi normalde alerji yapmayan ancak çok maruz kalındığında sağlıklı insanları bile rahatsız edebilecek bazı maddelerin çok az miktarı bile astımlı hastada hastalık alevlenmesine neden olur hale gelir. Bu durum hassasiyetin derecesi ile ilgilidir. Çok hassas kişide az mir miktar dahi rahatsızlık yaratır.
Bu nedenle astım tanısı almış çocuk ya da erişkin hastalar oda spreyi, parfüm, çamaşır kokusu, kolonya gibi kimyasal maddelerin buharından rahatsız olur. Bu hastaların bulundukları ortamda bu tip maddelerin bulundurulmaması alınması gereken en zaruri önlemlerdendir.
Okullarda her 5 çocuktan birinin alerjik, her 10 çocuktan birinin de astım olduğu düşünülürse; okul ortamında koku veren kimyasal yapıştırıcı, kalem, dezenfektan jel, kolonya, çamaşır suyu gibi maddelerin yasaklanması gerekir. Bunu azınlığa saygı olarak tüm okulun uygulaması gerekir.
Prof. Dr. Yonca TABAK
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı