Çocuk alerji ve immünoloji Uzmanı
çocuklar ve alerji kitabı yazarı

Çocuk alerji ve immünoloji Uzmanı
çocuklar ve alerji kitabı yazarı

Küçükten Büyüğe Herkes İçin Astımdan Korunma Rehberi - 05.09.2018 : Posta Gazetesi

Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, hem çocuklar hem de yetişkinler için astımdan korunmayla ilgili çok önemli bilgiler paylaşıyor...

Dünya Sağlık Örgütü şu an için dünyada 330 milyon astım hastası olduğunu, 2025 yılında bu sayının 100 milyon artması beklendiğini, dünya genelinde çocukların yüzde 14’ünün astım olduğunu bildirmekte; ülkemizde ise yaklaşık her 5 çocuktan birinin alerjik, her 10 çocuktan birinin ise astım bronşit olduğu görülmektedir. Ülkemizde bu dramatik tablo pek çok aile tarafından bilinmemektedir. Aileler çoğu zaman “Alerji büyüdükçe geçer” şeklindeki eksik bir bilgiye dayanarak, alerjik çocuklarının ergenlikte kendiliklerinden iyileşeceği umudu ile çocukluk çağındaki en verimli alerji tedavi çağını bekleyerek boşa harcamaktadır.

Gerçekte ergenlikte geçiyor diye bilinen şey, akciğer gelişiminin tamamlanması ile azalan astım ataklarıdır. Astım geçmiş ya da azalmış gibi görünse de alerji çoğu zaman geçmez ve şekil değiştirerek kar topu gibi büyüyerek devam eder. 30-40 yaşlarında ise ergenlikte astımı geçmiş gibi görünen çocuklarda astım yeniden baş gösterir. İşte bu gidişatın sonucudur Dünya genelinde 330 milyon astım hastası…

Bu tabloyu değiştirmek çocukluk çağında başlamalıdır. Bir on yıl sonra 100 milyon daha fazla astım hastası olmasını istemiyorsak gerek alerjiye uygun yaşam şekillerini çocukken içselleştirmek gerekse alerji ve astıma uygun beslenmeyi hayatın bir parçası, bir alışkanlık haline getirmek adına çocukluklar küçükken bilinçlendirilmeli, aileler eğitilmelidir. 2014 yılında yazdığım ve bu yıl 2018 yılında tıptaki gelişmeler ışığında genişletilip güncellenen Çocuklar ve Alerji kitabı ailelere, çocuklarını ve gerekirse kendilerini, nasıl bazı radikal yaşam değişiklikleri ile kendi başlarına tedavi edebilecekleri öğreterek bu işlevi üstlenmiştir. İşte kitapta söz edilen, çocuklar kadar erişkin astım-alerji hastaları için de yol gösterici olan bu beslenme ve yaşam değişikliklerinin bir özeti. Sağlıklı bir nesil için el birliği ile uygulayın, uygulatın, çocuklar bu kış hasta olmasın.

7’den 70’e Astım’dan Korunma Yolları

  1. Çocuk beslenmesinden kafein içeren KAKAO, KAHVE, ÇİKOLATA VE ÇİKOLATALI gıdaları çıkartın, kendiniz de tüketmeyin! Kakaodaki kafein hiç yoktan reflü ve bunun yol açtığı astım sebebidir. Okullarda bunların dağıtılmasına engel olun.
  2. Çocukları gece (ve gündüz) YATMADAN ÖNCEKİ 2-3 SAAT SÜT veya başka herhangi bir gıda ile beslemeyin, kendiniz de beslenmeyin. Astım ve reflü kardeş iki hastalıktır. Astım reflüyü, feflü astımı çağırır. Diğer bir deyişle astım hastasının midesi gevşektir. Yiyip yatma alışkanlığını bırakın.
  3. Çocukları şifa niyetiyle BAL-SARIMSAK SOĞAN SUYU-BAHARAT KARIŞIMLARI ile beslemeyin, kendiniz de bağışıklığa iyi geliyor diye ilaç gibi tüketmeyin! Bu karışımlar alerji- astım-reflü üçgeninde midede asit salgısını uyararak, gevşek mideden yukarı kaçıp solunum sistemini yakar ve geçmeyen Ateş- öksürük- balgam-hırıltı ataklarına neden olabilir.
  4. Çocuklara marketten alınmış hazır kraker-bisküvi-gofret-kek yedirmeyin! Bu hazır gıdaların içindeki KATI YAĞ VE KATKI MADDELERİ hem bağışıklığı hem de mideyi bozarak geçmeyen kış hastalıklarına, çocuk olsun erişkin olsun astım ataklarına neden olmaktadır.
  5. Kafein deposu olan KAHVE, KOLALI İÇECEKLER VE ENERJİ İÇECEKLERİNİ çocuk-ergen beslenmesinden kesin uzak tutun, kendiniz de fazla tüketmeyin.
  6. Çocukların yanında, evde herhangi bir odada veya kapalı balkonda, arabada SİGARA içmeyin. Sigara en baş alerji-astım tetikleyicidir. Kendiniz de sigarayı bırakmanın yollarını araştırın.
  7. Evde KÜF, RUTUBET varsa, hangi odada olduğuna bakmaksızın kaynağını kurutun ve evi tamir ettirin! Küf, rutubet sigara kadar tehlikeli bir astım sebebidir. Okul ve iş yerlerinde rutubet varlığı açısından dikkatli olun.
  8. Klima temizliğine özen gösterin. Klimalar gerek polen, gerekse küf sporları açısından üreme kaynağıdır. Klimalara düzenli bakım yaptırın.
  9. Evde, okulda, iş yerinde parfüm, oda spreyi, çamaşır kokusu gibi kimyasal kokusuna engel olun. Kimyasallar akciğerlerde reaktif hava yolu yaratarak astıma davetiye çıkarır.
  10. Çocuk ya da erişkin, sporu daha çok hayatınıza sokun. Özellikle koşulan ve bol nefes almayı sağlayan sporlar akciğer kapasitesinin artırılmasına yardımcı olup, en mükemmel astım önleyicidir. Uygulayın, uygulatın, astım evinizden uzak dursun.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Karne Stresi Hasta Ediyor / sabah.com.tr

Çocuklarda stres, mide asit salgısını arttırıyor. Özellikle sınav ve karne dönemlerin…

Devamını Oku
21-inci-yuzyilin-salgini-alerji-milliyet-gazetesi-yazi-dizisi-2
21'İnci Yüzyılın Salgını: Alerji / Milliyet Gazetesi Yazı Dizisi - 2

Çocuk hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, halk arasında saman nezl…

Devamını Oku
2015 için 4 Sağlık Önerisi / elle.com.tr

Yeni yıldan beklediğimiz irili ufaklı birçok şey var. Kuşkusuz en önemlisiyse sağlık.…

Devamını Oku