Üretim Miktarı Değil Kalitesi Daha Önemli
Gün geçtikçe organik gıdalara olan ilgi artıyor. Tamamen kimyasallardan uzak bir şekilde üretilen bu gıdalar için özel araziler ve doğaya sevgiyle bakan üreticiler lazım. Bu insanları en çok motive edense kaliteli üretim yapma isteği BEBEKLER İÇİN EN SAĞLIKLISI ORGANİK PAMUKLU KIYAFETLER Organik ürünler sadece sofralarımızda yer almıyor.
Pamuk gibi organik yöntemlerle üretilen bitkilerden elde edilen iplikler, tekstil sektöründe gittikçe önem kazanıyor. Bu konu hakkında Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak şu açıklamalarda bulundu:
- Tekstilin vazgeçilmez bir öğesi olan pamuk, dünyadaki ekili alanların yaklaşık olarak yüzde 2'sinde yetiştirilir. Ancak böcek ilaçlarının yüzde 25'i pamuk tarlalarında kullanılır.
- Pamuk üretiminde kullanılan böcek ilaçları, sağlık üzerine çok zararlı etkilere de sahiptir.
- Konvansiyonel tarımda en çok kullanılan 5 böcek ilacının kanser yaptığı kesinleşmiştir.
- Bu şekilde üretilen pamuktan özellikle bebek ve çocukları uzak tutmak gereklidir.
- Organik pamuğun kullanıldığı kıyafetlerin seçilmesi bebeğinizin başta kanser olmak üzere birçok hastalıktan ve alerjiden korunmasını sağlayacak. Organik pamuklu kıyafetler cildin tahriş olmasını engelleyecek.
Dünyada her gün organik gıdaları tercih edenlerin sayısı artıyor. Özellikle de çocuklu aileler ve daha sağlıklı bir hayat sürme peşinde olanlar, organik pazarlara gidiyor ya da büyük marketlerin organik reyonlarındaki ürünleri satın almayı tercih ediyor.
Ancak çoğu kişinin kafasında hâlâ bu ürünlerle ilgili pek çok soru işareti var.
İşte organik gıdalarla ilgili bilinmesi gerekenler...
İçindekiler
Organik Gıda Nedir?
Organik gıdalar, bitkisel ve hayvansal gıdaları içerir. Organik gıdalar, kısaca tamamen doğal gıdalardır. Yetiştirilmelerinde ve işlenmelerinde, kimyasallar kullanılmaz. Büyütme düzenleyiciler, hormonlar, antibiyotikler, koruyucular ve renklendiriciler kullanılmadan üretilir ve paketlenirler. Üretimlerinde kimyasal gübre ve böcek öldürücüler kullanılmaz. Genetikleriyle kesinlikle oynanmaz.
Zirai İlaçtan Tamamen Arınmış
Organik Tarım Yapabilmenin İlk Şartı Nedir?
Ürünler en az son üç yıldır hiçbir zirai ilaç veya kimyasalın kullanılmadığı bir tarlada yetiştirilir. Ayrıca sentetik kimyasal tarım ilaçları, hormonlar ile kimyasal gübrelerin kullanımın yasaklanması anlamına gelir.
Organik tarım üretimi yapılacak arazinin; ana yollardan, ağır sanayi tesislerinden, maden işletmelerinden, kentsel atıkların toplu olarak bırakıldığı alanlardan uzak olması gerekiyor. Ayrıca kirletici atıklar içeren akarsu ve yer altı sularından etkilenmeyecek bir yerde bulunması lazım.
Organik Tarım Nedir?
Organik tarımla kastedilen ekolojik sistemde yanlış uygulamalar sonucu kaybolan doğal dengeyi yeniden kurmaya yönelik bir tarım şeklidir.
Üretimde sadece miktar artışının değil aynı zamanda ürün kalitesinin de yükselmesini amaçlayan alternatif bir üretim şeklidir.
Paketlere de Dikkat Etmek Lazım
Organik Tarım Ürünün Nasıl Paketlendiği de Önemli midir?
Organik tarımda ürün yetiştirilmesi, toplanması, hasat, kesim, işleme, tasnif, ambalajlama, etiketleme, muhafaza, depolama, taşıma ile ürünün tüketiciye ulaşmasına kadar olan diğer işlemlerde, kimyasal madde veya tarım ilacı kullanılmaz.
Organik Tarımla Kaç Çeşit Ürün Elde Edilebilir?
Son yıllarda organik tarıma yönelik bilinç arttı. İnsanlar organik olmayan yani sürekli kimyasallarla iç içe bir üretim sürecinden geçen gıdalardan uzak durmaya başladı. Bunun sonucunda da her geçen gün organik tarım yapılan alanlar ve organik tarımla üretilen gıdalar artıyor. Dünyanın farklı yerlirende yaklaşık 2 bin çeşit ürün organik tarımla üretiliyor.
Makyaj İçin Aldığınız Ürünlere Dikkat Edin!
Bazı giysiler yüzünden cildinizde kaşınma ve tahriş olduğunu fark etmişsinizdir. Sentetik kumaşlar dışında doğal iplikten üretilen kumaşlarda böyle bir sonucun olmasının tek neden organik tarımla üretilmemiş olmaları yani üretimleri sırasında kullanılan kimyasal maddeler ve böcek ilaçlarıdır.
Bu yüzden giyiminizde de organik tarım ürünlerini tercih ederek cildinizde bu maddelerin neden olduğu alerji ve reaksiyonlardan kurtulmanız mümkün olur. Organik pamuklu kıyafetler cildinizin tahriş olmasını engeller.
Kadınlar için giysileri kadar kullandıkları makyaj malzemeleri de aslında büyük bir tehdit içeriyor.
Prof. Dr. Yonca Tabak kadınların doğal makyaj ürünleri kullanmasının önemine değindi:
Orta yaştaki bir kadının günde ortalama 7 cilt bakım ürünü kullandığı görülmektedir.
Alzheimer Riski
Ruj ve tırnak cilaları içindeki metaller, parfümlerin içindeki koku maddeleri ile cilt bakım ürünleri içinde kimyasallar büyük sağlık tehditleri içerebilir.
Saç boylarının içindeki ağır metaller, kontakt dermatite en çok neden olan maddeler olarak bilinir.
Ruj ve deodorantların içindeki 'aluminyum'un, Alzheimer hastalığına neden olduğu yapılan araştırmalarla ortaya çıkarıldı.
Birçok kozmetik ürününün içinde bulunan paraben de pek çok hastalığa neden oluyor.
Bu yüzden makyaj ürünleri alırken de doğal ve organik olanlarını seçmek gerekli. Artık piyasada birçok bitkisel ürün temelli marka bulunuyor. Bitkisel bazlı ya da mineral içerikli bu ürünleri kullanarak sağlığınızı korumanız mümkün.
Güne Doğal Kahvaltıyla Başlayın!
Doğru bir beslenme programı oluşturabilmek için güne iyi bir kahvaltı ile başlamak çok önemli.
Kahvaltıda domates, salatalık gibi sebzeler, mevsim meyveleri ya da bu meyvelerle karıştırılmış yoğurt gibi yiyecekler mutlaka tercih etmek gerekli.
Ancak bu ürünlerin size gerçekten sağlık verebilmesi için de organik olmaları gereklidir.
Organik Olmalı
Organik tarımla elde edilen sebze ve meyve tüketerek, vücudunuz için gerekli olan mineral ve vitaminleri almanız mümkün. Organik olmayan gıdalarla ise daha çok tehlikeli kimyasalları vücudunuza alırsınz.