Görünümleri yeşilden siyaha kadar değişebilen küfler, bazenrenksiz ve sadece kabaran bir duvar sıvası şeklinde kendini gösterebilir.Kendine özgü bir kokusu olan bu küfler ev havasına uçucu organik bileşiklerdediğimiz bir madde de yayar ki; bu hiçbir sağlık problemi olmayan bir bireyde dahi öksürük, nefes darlığı gibisolunum problemleri ne yol açmaya yeterli olur. Sigara ile eşdeğer ev içi havakirliliği kaynağı kabul edilen küfler aynı zamanda alerjiye yatkınlığı olanbireylerde küf alerjisi gelişimine yol açabilmektedir.
Sıvası hasar gördüğü için yağmurlu havalarda su çeken duvarlar; ev içi nem miktarı yüksek olduğuiçin nemlenen duvar kağıtları, su boruları su sızdırdığı için yeşillenen banyokaroları veya devamlı su aktığı için çürüyen mutfak dolapları siyah küfler içinoldukça elverişli yaşma alanlarıdır.
Son yıllarda ısı kaybının önlenmesi için alınan PVCpencereler ve iç / dış mantolama gibi sıkı izolasyon önlemleri, yeni nesilevlerin havalanmalarını bozmakta ve sıcak ortamla yüksek nem miktarınınbirleşmesi ile adeta küflenmeye davetiye çıkarılmaktadır.
Aşırı küf sporlarına maruz kalma kimi bireylerde küfalerjine neden olarak burun akıntısı, burun kaşıntısı, burun tıkanıklığı,hapşırık gibi belirtilere yol açarken; kimi bireylerde de bu bulgulara öksürük,hırıltı-hışıltı ve nefes darlığı yakınmaları eklenebilmektedir. Küf dışı birmaddeye alerjisi olan çocuk ve erişkin astım hastalarında veya alerjik olmayanastımı olan bireylerde dahi küflerinyaydığı uçucu organik bileşikler, sigara veya hava kirliliğinin yaptığıgibi sadece atak tetikleyici olarak rol oynayıp hastalık bulgularınıkötüleştirmektedir.
Özellikle güneş görmeyen havasız bodrum katlarının önemlibir sorunu olan küf, bu yaşam alanında bulunan tüm astım ve alerjik nezlehastaları için olduğu kadar sağlıklı bireyler için de önemli bir sağlıksorunudur. Özellikle hasta bina sendromu dediğimiz eski bakımsız binalarda yaşayan kişilerde görülen sağlık sorunlarının en önemli kaynağını küfoluşturmaktadır.
Kıs aylarında yüzme sporu yapmak isteyen çocuk ve erişkinastım hastaları için kapalı yüzme havuzları da nemli havaları nedeniyle küf gelişimineyatkın, dolayısıyla astım atakları açısından riskli bölgelerdir. Bu nedenle herne kadar yüzme sporunun astım hastalarında olumlu etkileri olduğu bilinse de,küf maruziyeti olasılığı nedeniyle kışın kapalı havuzlarda yüzme önerilmez.
Çocuk ya da Erişkin Alerjik Astım Hastaların Küften Uzak Durmak İçin Alması Gereken 10 Önlem:
- Ev havasında nem miktarını bir nem ölçer yardımıyla belirlemek ve E’in üzerinde ise nemi düşürmek için girişimde bulunmak.
- Ev içinde mutfak ya da banyoda kaçak yapan bir boru varsa bir an önce tamir yoluna gitmek.
- Duvarların su almasına neden olan bir sıva çatlağı varsa tamir ettirmek.
- Ev içinde güneş görmeyen hava almayan kapalı alanlar varsa havalandırma yoluna gitmek
- Rutubet sorunu olan alanların halı ile kaplanmaması
- Yer kaplamalarında küf oluşmuşsa hepsinin atılarak yenilenmesi
- Banyoyu ve mutfağı kullandıktan sonra bu alanların iyi havalanmasını sağlamak
- Evde nem miktarını azaltmak için klima ya da nem giderici alet kullanmak.
- İç dış sıcaklık farkına bağlı terleyen duvarlara küf oluşmadan önce izolasyon uygulamak
- Sert zeminlerde oluşmuş küfü astım hastalarının evde olmadığı bir zamanda çamaşır suyu oksijenli su veya su ve sabunla fırçalamak suretiyle temizlemek
Prof. Dr. Yonca TABAK
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı