Çocuk alerji ve immünoloji Uzmanı
çocuklar ve alerji kitabı yazarı

Çocuk alerji ve immünoloji Uzmanı
çocuklar ve alerji kitabı yazarı

Sivrisinek Alerjisi / Sabah Gazetesi Günaydın Eki

Problemi yaratan dişi sivrisinekler, yumurtalarını beslemek için kan emiyor, ağızlarındaki protein içerikli salyalarını, ısırdıkları deriye aktarıyor ve alerjik reaksiyon oluşturuyor. Aleıji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, sivrisinek ısırıklarıyla ilgili şöyle konuştu:

Sivrisinek, ısırdığında ciltte 3 milimetre boyutlarında kaşınülı kabarıklar oluşur. 'Sivrisinek alerjisi' denildiğinde tek tek ısırık reaksiyonlarından daha çok bir kolun, göz kapağının veya ayağın tümüyle şişmesi düşünülmelidir.

Uzun Kollu Giyin!

Sivsinek ısırıkları, anjiyo ödem veya anafilaksi gibi alerjik durumlarda hayati tehlikeye neden olabilir. Bu anormal reaksiyon, tıpta 'skeeter sendromu' olarak adlandırılır. Sivrisinek alerjisinin tedavisi önce korunmakla başlar. Sivrisineklerin çok olduğu bataklık arazilerden uzak durulması, bu tip alanlarda uzun kollu ve bacakları kapatan kıyafetlerin tercih edilmesi gerekir. Sivrisineklere yaşam alanı yaratacak su birikintilerinin kurutulması da önemlidir.

Sivrisineklerin vücut kokusuna geldiğinden bu sebeple akşam saatlerinde terleme ile sonuçlanan aktivitelerden kaçınılmalıdır. Sineklerden kaçınmanın mümkün olmadığı durumlarda, bebeklerde iki aylıktan itibaren yüzde 10-30 oranında DEET içeren sivrisinek kovucu ilaçların kullanılması önerilir ve çok ağır reaksiyonlarda haricen sürülebilen kortizonlu kremler ve ağızdan alınan alerji ilaçlarının kullanılması da tavsiye edilir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Çocuklarda Sağlıklı Beslenme ve Astım Alerji Tedavisi

Prof. Dr. Yonca Tabak Yeditepe Üniversitesi Diş hekimliği Fakültesinde anne babalara …

Devamını Oku
virus-cocugunuza-nasil-islemez
Virüs Çocuğunuza Nasıl İşlemez? Milliyet: 19.09.2018

Okula başlayan çocukların hastalanmasına beslenme hatalarının yol açtığını ifade eden…

Devamını Oku