Çocuk alerji ve immünoloji Uzmanı
çocuklar ve alerji kitabı yazarı

Çocuk alerji ve immünoloji Uzmanı
çocuklar ve alerji kitabı yazarı

Soğuk Algınlığı ve Grip Aynı Şey Değil / HÜRRİYET TRENDY

Aradaki en önemli fark yüksek ateş

Soğuk algınlığına 100'den fazla virüs sebep olabilir. Bu virüsler yılda 2 ile 4 kez yetişkinleri, 6 ile 10 kez çocukları hasta ediyor. Soğuk algınlığı yavaş seyreden bir hastalık olup; boğaz ağrısı, hapşırma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve hafif öksürük gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Grip enfeksiyonu ise birkaç saat içinde aniden ortaya çıkan yüksek ateşle birlikte şiddetli baş ağrısı ve tüm vücutta yaygın kas ağrısı, ağır halsizlikle belirtilerini belli ediyor. Boğaz ağrısı, burun akıntısı ve tıkanıklığı gibi üst solunum yolu şikâyetleri gripte hafif oluyor. Soğuk algınlığı ile arasındaki en önemli fark ise yüksek ateş. Alerjik olan kişiler üst solunum yolu enfeksiyonu şeklinde seyreden soğuk algınlığına daha çok yakalanıyorlar. Bu hastalık sinüzit veya orta kulak enfeksiyonuna sıklıkla neden oluyor. Alerjik hastalar dışında soğuk algınlığının korkulacak bir tablosu pek yoktur.

Grip ve Soğuk Algınlığında Tedavi

İki hastalığın tedavisinde de istirahat, bol sıvı alımı, aspirin harici ateş düşürücü ve ağrı kesiciler kullanılabilir. Grip enfeksiyonunda kesinlikle aspirin kullanılmaması gerekiyor. Virüslerden oluşan enfeksiyonlarda antibiyotiklerin etkisi yoktur. Doktor önerisi olmadan antibiyotik kullanılmamalıdır.

Grip Tablosunda Ne Zaman Doktora Gitmek Gerekiyor?

Risk grubunda olan hastalar (2 yaş altı çocuklar, 65 yaş üstü erişkinler, kronik kalp ve akciğer hastaları) grip belirtileri olduğunda hiç beklemeden doktora başvurmalıdırlar. Risk grubunda olmayan hastalar ise grip belirtileri olduğunda sadece;

  1. Ateş 3 gün içinde düşmemişse,
  2. Birkaç gün içinde düşüp sonra tekrar yükselmişse,
  3. Genel durum bozuluyorsa, virüsün üzerine daha ağır seyreden bakteri enfeksiyonu eklenmiş olabileceği için doktora başvurmalıdır.

Basit Soğuk Algınlığında Ne Yapılmalı?

Basit soğuk algınlığındaki belirtiler genellikle 10 gün içinde azalarak geçiyor. Eğer burun tıkanıklığı, burun akıntısı veya balgamlı öksürük gibi soğuk algınlığı belirtileri 10 gün içinde tam olarak geçmemişse, bakteriyel bir enfeksiyon olma ihtimaline karşın doktora gidilmesi gerekiyor.

Yayın Adı : Hürriyet Trendy

Tarih : 05.12.2011

Sayfa : 42

Tiraj : 449.179

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Çabuk Terlemek Astımı Tetikliyor / Sabahla Günaydın

"Egzersiz sırasında sık ve derin soluk alıp vermek, astımlı havayollarında tıkanmayı …

Devamını Oku
cikolata-astim-icin-gizli-tehlike-sabah-gazetesi-gunaydin-eki
Çikolata Astım İçin Gizli Tehlike / Sabah Gazetesi / Günaydın Eki

 "Astım ile astım ataklarım artırdığı bilinen reflü hastalığının beslenme ile do…

Devamını Oku
Polen Alerjisi Başarısızlık Getiriyor! / milliyet.com.tr

Alerjik nezlesi olan bireylerde ve özellikle öğrencilerde ortaya çıkan hapşırık, buru…

Devamını Oku