Çocuk alerji ve immünoloji Uzmanı
çocuklar ve alerji kitabı yazarı

Çocuk alerji ve immünoloji Uzmanı
çocuklar ve alerji kitabı yazarı

Soğuk Havalarda Gribe Dikkat / Milliyet Bursa

Grip virüsü ile soğuk algınlığı, diğer adı ile basit nezle virüslerini birbiri ile karıştırmamak gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Yonca Tabak soğuk algınlığı virüslerinin daha çok yüzeylerden temas ile alınıp daha sonra el yolu ile solunum sistemine girerken, grip virüsünün hasta insanların hapşırık, öksürük yolu ile burun boğaz salgılarını havaya saçması ile yani damlacık yolu ile bulaştığını belirtiyor.

Havada asılı kalan damlacıkların daha sonra başka insanlarca solunduğunu ve hastalığın bu yolla yayıldığını ekliyor.
Yakın zamanda yapılan araştırmaların soğuk ve kuru havanın, virüsleri içeren damlacıkların havada daha uzun süre asılı kalmasını sağladığını gösterdiğini belirten Tabak; " Nevvyork Mount Sınai Hastanesinden yayınlanmış bir çalışma, grip virüsünün en iyi 5 derece ve altındaki hava sıcaklıklarında canlı kaldığını ve bulaştığını göstermiştir. 30 dereceye ulaştığında yayılım tamamen durmaktadır. Aynı şey hava kuruluğu ile de ilişkilidir. Grip virüsü için en iyi yayılımın " nemde gözlendiği bildirilmektedir.

Havanın nem oranı arttıkça damlacıklar su ile şişmekte ve rahatlıkla yere çökmektedir, bu da yayılımı azaltmaktadır. " diyor.
Grip Aşıları, Virüse Karşı Etkisiz Kalabiliyor Prof. Dr. Yonca Tabak; yapılan grip aşılarının güney yarım kürede hastalık tablosu yaratan grip virüslerinden hazırlandığını ve bu virüsün en önemli özelliğinin şekil değiştirme olduğu belirtiyor. Bunun için, grip aşılarının hastalıktan koruma yüzdesi genellikle düşük olmaktadır diyen Prof. Dr. Yonca Tabak; özellikle solunum yolunu tutan bir virüs olduğu için kronik solunum yolu hastalarının gripten özellikle kaçınması gerektiğini vurguluyor.

Çocuklar daha olumsuz etkileniyor Özellikle çocuk astım hastalarının grip virüsünden çok olumsuz etkilendiğine değinen Tabak; "Soğuk havalarda bağışıklık sistemini güçlü tutmak bu açıdan daha da önem kazanmaktadır. Kış ayları güneşi az gördüğümüz aylar ol- BS duğundan ve D vitamini de i güneş ışınları ile ciltte üretildiğinden kışın birçok çocukta D vitamini eksikliği görülmektedir. D vitamini bağışıklık sistemi için olmazsa olmaz bir vitamindir. Bu nedenle çocuk astım hastalarının kış aylarında ağızdan ek D vitamini alması gerekir." Diyor.
Yonca Tabak; C, E ve A vitaminlerinin hava kirliliği gibi bağı— cıklık «istemini olum: etkileyen fakörlerden koru^yucu, anti-oksidan etki I sağladığını belirtiyor.

Bu nedenle kış aylarında rtakal, mandabi C vitamini içeren, muz, elma gibi P vitamini içeren meyvelerin, havuç, yumurta gibi bol A vitamini içeren gıdaların tüketilmesi ek fayda sağlayacağını söylüyor.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

cikolata-astimi-tetikliyor-hurriyet-trendy-dergisi
Çikolata Astımı Tetikliyor / Hürriyet Trendy Dergisi

Astımla doğrudan ilişkisi olan ve astım ataklarını artırdığı bilinen reflü hastalığın…

Devamını Oku
Oruç Astımı Etkiliyor mu? / Sakarya Olay

Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, oruç tutmanın astım hastaları üzerindeki bir diğer olumsuz e…

Devamını Oku
İdeal Ev Ortamı / Milliyet Cadde

Çocuk alerji uzmanı Prof.Dr. Yonca Tabak, alerjik çocuğun ideal ev ortamının nasıl ol…

Devamını Oku