Tırtılın larva döneminde alerji geliştirme potansiyelinin arttığına ve tırtıl kılları ile temas sonrası oluştuğuna dikkat çekiyor. Prof. Dr. Tabak aşırı alerjenik olan bu kıllara elle temas eden kişilerin her iki elinde de kurdeşen (ürtiker) şeklinde temas dermatiti (egzama) oluştuğunun gözlendiğini söylüyor.
Tedavisi Nasıl Oluyor?
Prof. Dr. Yonca Tabak; tırtıl kıllarının temas dışında rüzgar ve hava yolu ile ciltle temas ettiğinde de kurdeşen gelişebildiğini vurguluyor. Hava yolu ile gelişen bu tip temas dermatitlerinin sıklıkla ensede görüldüğünü belirtiyor. Temas dermatiti/ kurdeşen oluşan hastaların, haricen ciltlerine kullanılacakları bazı kremlerin veya ağızdan kaşıntı giderici alerji ilaçlarının tedaviyi sağlayabileceğini söylüyor.
Prof. Dr. Yonca Tabak; aynı kılların göze de hava yolu ile ulaşması sonucu gözde de alerjik reaksiyon yaratabildiğinin altını çiziyor. Gözde oluşan sulanma, kızarma, kaşıntı belirtileri, göz damlaları veya ağızdan alerji ilaçları ile tedavi edilebiliyor. Tırtıl alerjisi olanlarda yanlışlıkla da olsa ağız yolu ile sindirilme olursa, ağır anjiyoödem ve anafilaksi geliştiği bildirilen vakalar olduğunu sözlerine ekliyor. Özellikle çam alerjisi olduğu söylenen hastaların, tırtıl alerjisi yönünden incelenmesini öneriyor.
Prof. Dr. Yonca Tabak; korunmanın en etkin tedavi yolu olduğunu, bu hastaların çam ağaçlarının bulunduğu alanlarda piknik yapmaktan kaçınması gerektiğini belirtiyor. Çam ağaçlarının bulunduğu bölgelere gitme mecburiyeti olan kişilerin, reaksiyon oluştuğunda müdahale edilebilecek ilaçların bulunduğu enjeksiyon kitlerini 24 saat yanında bulunması gerektiğinin önemine değiniyor.