Çocuk alerji ve immünoloji Uzmanı
çocuklar ve alerji kitabı yazarı

Çocuk alerji ve immünoloji Uzmanı
çocuklar ve alerji kitabı yazarı

Çocuklara Karne Stresi Yüklemeyin / ntvmsnb.com

İSTANBUL - Çocuklarda stres, mide asit salgısını arttırıyor. Özellikle sınav ve karne dönemlerinde birçok çocuk ve gençte bu strese bağlı hastalıklar ve rahatsızlıklar görülebiliyor.

Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, “Bu dönemlerde birçok çocuk ve gençte karne ve sınav stresine bağlı; karın ağrısı, mide bulantısı, iştahsızlık, boğaza ekşi su gelmesi gibi mide sorunları görülebilir” diyor.

Sınavlara hazırlanan çocuklarda, gelecek kaygısı ve başaramama korkusu yoğun olarak görülürken, daha küçük yaş grubunda olan çocuklarda ise ‘kötü karne’ düşüncesi korku ve stres yaratıyor. Çocukların üzerinde yeterince baskı olduğuna dikkat çeken Prof. Tabak, ailelerin çocuklara baskı uygulamaması gerektiğini vurguluyor. Prof. Tabak, özellikle alerji ve astımı olan okul çocukları için önerilerini şöyle sıralıyor;

  1. Sınav hazırlığında olan veya ara sınıflarda ders başarısını artırmak isteyen öğrencilere bir de aileleri tarafından karne notları konusunda ek baskı uygulanmaması ve çocukların stresten uzak tutulması gerekmektedir.
  2. Sınavlara hazırlık aşamasında çocuk ve gençlerin uyanık kalmak için kafein içeren çay, kahve ve enerji içeceklerinden uzak tutulması uygun olacaktır.
  3. Geç saatlere kadar çalışmak durumunda olunduğunda yatmadan önceki 2 saat beslenmenin kesilmesi ve bol su içilmesi gerekmektedir.
  4. Zihin açar mantığı ile çikolata ve benzeri kakaolu gıdalardan uzak durulmalıdır.
  5. Strese bağlı psikolojik rahatlama adına sağlıksız beslenmeye yönelen çocukları, fast-food tarzı beslenmeden uzak tutacak alternatif gıdaların (Ör: ev köftesi + ekmek + ayran; evde yapılmış sıvı yağlı mayasız poğaça, kurabiye; cevizli tarçınlı meyve tatlıları) el altında bulundurulması önemlidir.
  6. Kış aylarında zihinsel aktivitenin desteklenmesi ve bağışıklık sisteminin güçlü tutulması için balık yağı (Omega 3) ve D vitamini takviyesi yapılmalıdır.
  7. Ekşi portakal vb. meyve suları yerine taze sıkılmış elma, havuç suyu tercih edilmelidir.
  8. Kızartmadan kaçınılmalı, fırında kızartılmış az yağlı gıdalar tercih edilmelidir.
  9. Çiğ sarımsak ve soğan mide asidini artırdığından antibiyotik niyetine çiğ sarımsak; soğan yedirme uygulamasından kaçınılmalıdır.
  10. Astım hastalığı kontrol altında değilse mutlaka doktor kontrolünde ek önlemler alınarak hastalık bulgularının baskılanması uygun olacaktır

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Asitli İçecek ve Çay Suyun Yerini Tutmaz / Sabah Gazetesi Günaydın Eki

Tabak, vücudun susuz kalmasının önemli bir problem olduğuna, susuz kalınan sürenin ar…

Devamını Oku
Bahar Ayları Kabusunuz Olmasın / milliyet.com.tr

Çocuk Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, uygulanacak bazı yöntemler…

Devamını Oku
kizamik-alarmi-vatan-gazetesi
Kızamık Alarmı / Vatan Gazetesi

İstanbul'da 2011 yılı başından bugüne toplam 19 kızamık vakasının tespit edilmesi Sağ…

Devamını Oku