Çocuk alerji ve immünoloji Uzmanı
çocuklar ve alerji kitabı yazarı

Çocuk alerji ve immünoloji Uzmanı
çocuklar ve alerji kitabı yazarı

Kızamık Salgını Alarm Veriyor

Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanlığı konuyla ilgili olarak kızamık, hastalığından aşıyla korunmanın mümkün olduğu bildirilen açıklamada, Türkiye'de 'Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi'nin kızamık eliminasyon hedefine paralel olarak 2003 yılından bu yana kızamık hastalığının tamamen ortadan kaldırılmasına yönelik program yürütüldüğü' kaydedildi.

İstanbul'da Kızamık Salgını

Açıklamada, Sağlık Bakanı Recep Akdağ olmak üzere bilim insanlarının Türkiye'de yurt dışı kaynaklı vakalar görülebileceğine dikkati çektiği hatırlatıldı... Bu bağlamda merak ettik. Kızamık yine mi hortladı? Ne yapılması gerek?

Aşı Çok Önemli

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Hasan Eraydın, vaka sayısının değiştiğini ifade ederken şöyle devam etti: "Şu anda 18 vaka var. Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'nın aşı kampanyası sayesinde kızamıkta vaka sayısı inmişti. 2007'de 4 vaka ile karşılaşılmıştı. Sonrasında da denk gelmedik. Ama yabancı ülkelerde rutinde değil aşı. Bakanlık yurtdışından hareketlerin olması nedeniyle yurtdışı kaynaklı kızamık görülebileceğine dikkat çekti. İstanbul'daki kızamık vakaları da yurtdışı kaynaklı bireylerle başladı. Aile hekimleri rutin olarak 12 ay ile 15 ay arasındaki çocuklarımıza kızamık, kızamıkçık ve kabakulak üçlü aşısı yapıyor. Aileler yan etkileri nedeniyle yaptırmıyor. Ama önemli bir yan etkisi yok. Sadece aşı yapıldıktan sonra bir kaç gün içinde ateş olabilir. Çok önemli şeyler değil. Bunlar beklenen etkilerdir. Aşının önemli yanı koruyuculuğunun yüksek olması. Mutlaka yapılması gerekiyor. Daha kalıcı bağışıklık kazanılması için tekrarını yapıyoruz 4-6 yaş arasında. Aşı yapılmayan ülkelerden gelen hastalar ya da bireyler toplumumuza da bulaştırıyor. Aşılı bireylerin korkmaması gerekir". Aşılar Aile Sağlık Merkezleri'nde yapılıyor. Ücreti yok. ASM'de yapılan diğer işlemler ücretsiz. SGK'sı var mı yok mu diye yaklaşımları duyuyoruz. Kızamık, kızamıkçık, kabakulak aşısı ücretsiz olarak yapılıyor. Daha çok koruyucu hizmetlere dikkat çektik. Ailelerin aşı konusunda duyarlı olmasını, zamanı geldiğinde çocuklarının aşılarını kendilerine sunulan takvim içinde ASM'deki arkadaşlarımız yardımcı olurlar. Aşılarını takip ederlerse, bu tür sorunlar yaşanmaz. Duyarlı davranmak gerekiyor" açıklamasını yaptı. Çocuk Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu da 1989 yılından önce doğan ve tek doz aşı uygulanan erişkinlerin ve hiç kızamık aşısı olmamış 1 yaş altı bebekler ile henüz 2. doz kızamık aşısını olmamış 6 yaş altındaki çocukların kızamık hastalığına yakalanma riskinin yüksek olduğunu belirtiyor.

Yayın: Bizim Anadolu /Yerel
Tarih: 18.02.2011
Sayfa: 1
Periyod: Günlük Gazete
Tiraj: 5596

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Bahar Ayları Kabusunuz Olmasın / Posta Ankara

Yaklaşan bahar ayları birçok çocuk ve erişkine "Eyvah yine başlıyor!" dedirtecek boyu…

Devamını Oku
Soğuk Algınlığı ve Grip Aynı Şey Değil / HÜRRİYET TRENDY

Soğuk algınlığına 100'den fazla virüs sebep olabilir. Bu virüsler yılda 2 ile 4 kez y…

Devamını Oku
Bahar Ayları Kabusunuz Olmasın / milliyet.com.tr

Çocuk Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Tabak, uygulanacak bazı yöntemler…

Devamını Oku