Yaptığı bilimsel çalışmalarla dünya çapında üne sahip Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, bir hekim ve hoca olarak halkı bilinçlen-dirmenin en önemli vazifesi olduğunu vurgulayarak, 1989'dan önce doğan kişilerin aşı olmuş olsa bile kızamık hastalığı riski taşıdığına dikkat çekti. Her 100 Çocuktan 5'inde Zatürre, her 1000 Hastadan 1’inde beyin iltihabı ve kalıcı hasar bırakıyor.
Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu hastalık hakkında şu bilgileri aktardı, "Bulaşıcı bir hastalık olan, hapşırık ve öksürük ile bulaşan, pembe kırmızı renkte döküntüler oluşturan kızamık, her 100 çocuktan 5'inde zatürre, her 1000 hastadan 1’inde beyin iltihabı ve kalıcı hasar oluşturuyor. 1989 yılından önce doğan ve tek doz aşı uygulanan erişkinlerin, hiç kızamık olmamış 1 yaş altı bebekler, henüz 2. doz kızamık aşısını olmamış 6 yaş altındaki çocukları kızamık hastalığına yakalanma riski bulunuyor.
Virüs vücuda girdikten 8-12 yun sonra belirtileri başlıyor diye konuştu. Kızamık için özgün bir tedavi yok. Prof. Nuhoğlu, "Bulaşıcı olan kızamık hastalığı, virüs vücuda girdikten 8 - 12 gün sonra yüksek ateş, burun akıntısı, gözlerde kızarma ve akma, yanak içinde toplu iğne başı büyüklüğünde beyaz döküntülerle başlıyor. Birkaç gün içinde başlayan ve gövdeye yayılan kırmızı pembe cilt döküntüsü gelişiyor" bilgilerini aktardı.
Yayın: SAĞLIK Dergisi
Tarih: 01.03.2011
Sayfa: 224